Bliv en del af fællesskabet

Sidenavn

Gå til side
Alternate Text

Kalender

Se alle

Madkunst

Efterskole med madkunst


Du kan godt finde forklædet frem og slibe knivene, for nu skal nysgerrigheden vokse, smagsløgene pirres og færdighederne udvikles. 

Er du klar til at gå ombord i spændende, eksotiske retter og klassiske kombinationer? På Himmerlands Ungdomsskole har vi et stort nyt skolekøkken med masser af lækre muligheder.

Her er menuen

Madlavning i praksis: Vi glæder os til at byde dig velkommen på vores efterskole med madkunst. Madkunst er først og fremmest et praktisk fag, hvor vi laver mad, bager, eksperimenterer og afprøver ting i praksis. Vi går i skolekøkkenet for at fordybe os i teknikker, sammensætte spændende smage og ikke mindst lære nye retter at kende.

Gode hjemmedyrkede råvarer

På skolen har vi en stor køkkenhave med massere af lækre økologiske grøntsager og frugter. Du får råvarekendskab og kommer til at forholde dig til økologi kontra konventionelle råvarer. Vi bruger af alt det naturen og køkkenhaven bugner af og supplerer selvfølgelig udefra, med det vi ikke selv kan dyrke.

Eksperimenter

Hvordan fungerer gær? Hvad betyder ovnens temperatur for mit brød? Hvilke smage passer sammen? Er der forskel på chokolade? Du får lov til at lege med i køkkenet og lave dine egne eksperimenter for at blive klogere og for at udvikle dine egne opskrifter.

Kokkedrømme, konditordrømme eller nybegynder? 

Uanset om du drømmer om at nå michelinstjernerne eller bare gerne vil lære, hvordan du laver lækker mad, er vores profilfag Madkunst noget for dig. Her er ikke kun høj gastronomi på menuen, for grundelementerne skal være på plads først. Før du sætter kokkehuen på hovedet skal du lære teknikkerne at kende. Vi introducerer dig til grundsmage, udskæringer og tilberedningsmetoder i et roligt tempo, som tilpasses det gastronomiske niveau, du er på.

Gå aldrig ned på udstyr

Skabene i skolekøkkenet rummer rigtig mange spændende muligheder og også underviserne er klar på at prøve nyt. Det er de små detaljer, der gør dig til en god kok. Derfor dykker vi også ned i det værktøj, der er en del af kokkens dagligdag, så du er klædt på til madlavningen.

Bagning, konditor og chocolatier

Det er ikke kun det salte køkken, som frister på vores efterskole. Fra kødgryderne rykker vi videre til den sirlige bagekunst og det søde køkken.

Har du en mesterbager gemt i hjertet? Du får rig mulighed for at folde din indre konditor ud her hos os.

Vi arbejder med alle former for kager og bagværk. Som elev er du selv med til at sætte dit præg på profilfaget Madkunst og vi prøver at efterleve specifikke ønsker i forhold til det indhold du godt kunne tænke dig.

Forskellige temaer i køkkenet

Hver periode i madkunst kan have forskellige overskrifter. Her er nogle eksempler:

  • Vi tager dig med jorden rundt: Vi skal jorden rundt for at smage på alle de ting, der serveres rundt omkring i verden. Fra Østens varme krydderier til Frankrigs forfinede kogekunst. Hver gang tager vi til et nyt land og kommer hele jorden rundt.
  • Mormormad: Madkunst er også mormormad, så selvfølgelig skal du også sætte tænderne i de klassiske opskrifter. Hvem kan sige nej tak til en hjemmelavet tartelet? Du lærer blandt andet at lave sovs fra bunden, stege en bøf med bløde løg og lave en sød, smagfuld jordbærgrød.
  • Studiemad: Sund og lækker mad på en SU. I undervisningen sætter vi også fokus på, hvordan man kan lave lækker mad, samtidig med at det ikke må koste for meget. Vi kigger ind i hvordan vi kan undgå madspild, lærer hvilke ting som kan fryses ned og hvor længe, laver mad til en ungdomsfest m.m. Madlavning handler ikke kun om at sammensætte de rigtige råvarer. Man skal også kunne få et budget til at hænge sammen. Derfor skal vi også snakke om, hvordan du lægger et madbudget, så du ved, hvad der venter, når mor og far ikke længere står for turen til supermarkedet.
  • Bager, konditor og chocolatier: Oftest fletter vi brød, kager og chokolade ind i alle temaer, men vi har mulighed for at lave valgfag for 10. klasse med netop dette fokus. Nogle gange hedder det bagning for begyndere andre gange mesterværker, hvor udviklingen af en enkelt kage kan tager flere gange og nørderiet for alvor får frit spillerum. Elever kan være med til at lave fx en bryllupskage til en “bryllupsweekend” eller halloween-kager, som man ikke ved om man helt tør sætte tænderne i.

Bagedysten

Jon og Sara fra Bagedysten 2018 satte eleverne på prøve, da de selv skulle være med i HUs version af Bagedysten. Se hvordan det gik i videoen nedenfor: