Bliv en del af fællesskabet

Sidenavn

Gå til side
Alternate Text

Kalender

Se alle

Bæredygtighed

En bæredygtig efterskole

For os på efterskolen er det vigtigt at bæredygtighed er en del af vores hverdag. På en efterskole kan man dele det op i to. Den ene del handler om det forbrug vi har i vores hverdag og den anden del handler om dannelse.

Bæredygtighed har lige så mange tilgange, som der findes mennesker, men hvis vi skal sige det ret kort for os på HU, så handler det om, at vi forsøger at tænke i cirkler. De ting vi forbruger skal så vidt muligt indgå i et kredsløb, som forbruger ressourcer der fornyes af sig selv eller genanvendes. For at forstå tankegangen kan det være fint at kigge på det modsatte: En ting bliver produceret, brugt og smidt ud. Det er der ingen cirkler i, og vi presser planeten på vores ressourcer. Vi tager fra den, (for)bruger og smider ud. Hvert år arbejder vi fx med affaldssortering, som er en måde at lave netop det mønster om til noget mere cirkulært.


Efterskoledriften

Vi forsøger altså at tænke i cirkulær økonomi når vi forbruger. Det er svært med energikilder, men vores er vedvarende. Skolen kører på vindmøllestrøm og er energioptimeret til en vis grad, mens opvarmningen er træpiller, som vi forsøger at skaffe som restprodukter fra anden produktion.

Disse ting er de allersværeste at håndtere, og der er mange aspekter af det, men vi kigger hele tiden på muligheder for at forbedre os. Lige nu kigger vi på, om vi kan blive bedre til at styre vores energiforbrug ved hjælp af intelligent teknologi.


Rejser

I skoleåret 19-20 var vi på vores sidste flyrejse. Alle mand var vi i USA, hvor vi havde en rigtig god tur, men hvor nogle ting også bare var helt galt. Trump var præsident, han udelukkede nogle elever fra indrejse og vi ledte 400.000 kg. CO2 ud i atmosfæren. Den tur gav anledning til nogle alvorlige overvejelser angående vores rejser. Vi har nu tre studierejser i stedet for to, og rejser fire dage mere om året på måder som forbruger langt mindre energi. Vi rejser med bus og tog og har fundet nogle betingelser, som vi mener rammer den rigtige balance mellem forbrug, fællesskaber og demokratisk dannelse (og dermed bæredygtighed).

Kosten

Vores efterskole bespiser hver dag ca. 200 personer, de fleste med 6 måltider om dagen. Hvis man skal have det ressourceforbrug til at give mening, så skal man producere maden selv, på en måde som ikke forbruger ressourcer, hvis man kan. Og det kan man!

Vi har et område på størrelse med to fodboldbaner, hvor vi producerer mad og arbejder med dannelse i naturen. Der er simpelthen så meget viden og godt fællesskab i det område. Det handler derfor bare om at være nysgerrig og have lyst til at indgå i gode fællesskaber for at vi bliver klogere. Det er ret genialt.

Området bliver brugt af os alle i hverdagen, men også af vores helt egen "hipster-landmand", Michael. Han er fuldtidsansat til at dyrke vores mad og gøre os klogere på de ting vi putter i munden, og gode måder at frembringe dem på. Michael har en baggrund som omrejsende regenerativ landmand og har udforsket forskellige dyrkningsmetoder i det meste af verden.

Læs mere om SYDVEST